شاید شما هم جزو آن دسته از افراد کنجکاوی باشید که به محض عبور از یک کلیسا، دلتان بخواهد سری به آن زده و به داخل کلیسا راه پیدا کنید. چرا که از نظر گردشگران اهل دل، یکی از جذابترین مکانهایی که میتوان از آن بازدید کرد، بازدید از محل عبادت اقوام مختلف است. کلیساهای جذاب در ایران کم نیستند. در سفرتان به شیراز، پس از بازدید از باغ نارنجستان شیراز و بازار وکیل و عکاسی در پاسارگاد و دانستن حکایتهای قدیمی از بناهای تاریخی، حکایت کلیسای شمعون غیور را هم از دست ندهید. همراه رهی نو باشید.
کلیسای شمعون غیور شیراز کجاست؟
در خیابان زند شیراز، وارد کوچه نوبهار که میشوید، در قهوهای رنگ بزرگی میبینید که سر در آن، با نقشی در آمده از دل بنای قدیمی و سنگی، روی آن نوشته شده: کلیسای مقدس شیراز (کلیسای حضرت شمعون غیور). میتوان گفت اینجا تنها کوچه موجود در ایران است که تمام آیینها را در کنار هم قرار داده است.همین موضوع این مکان را به یکی از بهترین مکان های دیدنی شیراز بدل کرده است.
آشنایی با کلیسای شمعون غیور شیراز
این کلیسا محلی برای عبادت مسیحیان و ارامنه انگلیسی زبان است. بنابراین ورود افراد مسلمان فارسی زبان، به داخل این کلیسا برای بازدید امکان پذیر نیست. با این وجود شناختن معماری و نمای داخلی این کلیسا خالی از لطف نیست. جلوه بیرونی بنا از سمت کوچه، مانند نمای گنبدی شکل کلیسا با درختان نخل سرافرازش، راز بنا را فاش میکند. همانطور که از در ورودی سمت کوچه مشخص است، نمای این بنا، سنگی است.
در داخل این ساختمان، یک سالن اصلی (یا همان کلیسا)، یک سالن اجتماعات و کتابخانه در ضلع جنوبی و آبدارخانه و محل استراحت پرستان در ضلع شمال شرقی ورودی قرار دارد. همانند همه کلیساها، سالن از نیمکتهایی پر شده است که رو به صلیب اصلی و مجسمه عیسی مسیح قرار گرفته است. حوض کوچکی که در سمت راست سالن اصلی به چشم میخورد، به عنوان غسل تعمید استفاده میشود.
از لوح یادبودی که در ضلع سمت چپ سالن اصلی قرار گرفته است ، میتوانید شمایل معمار بنا، نارمن شارپ را ببینید. سقف سالن اصلی، با آجر و کاشیهای زیبا به صورت گنبدی تزئین شده است که با وجود فرنگی بودن معمار، حس معماری ایرانی را توانسته در قالب این بنا جای دهد. پنجرههای کوچک و بزرگی که در این قسمت قرار دارد، با پیروی از ادامه طراحی گنبدی شکل دیوارها و سقف، به صورت گنبدی و با شیشههای رنگی طراحی شده است که زیبایی کلیسا را بیشتر و چشمگیرتر کرده است. این پنجرههای رنگی، شکل و شمایل خانههای قدیمی شیراز را دارد. در سقف به جای استفاده از دریچه هوا، از همین پنجرههای زیبا استفاده شده است.
خبری از زرق برق و تجملات در اینجا نیست. لوسترها و چراغهای ساده، با طراحی قدیمی و معماری اصیل بنا، جلوه دیگری به آن بخشیده است. بر روی دیوارها هم اشعاری با خط زیبا نوشته شده است. راهروهایی در سمت راست محراب قرار گرفته که به اتاق رختکن و اتاق اعتراف منتهی میشود.
تاریخچه کلیسای شمعون غیور
ماجرا از آنجا شروع شد که نارمن شارپ در سال 1924 از لندن به ایران آمد و بعد از سکونت در شهر یزد، در سال 1936 به شیراز آمده و ساخت این کلیسا را آغاز کرد. در سال 1317 ساخت بنا به پایان رساند. قدمت این بنا به دوران پهلوی برمیگردد. کلیسای شمعون غیور در اسفند 86 به ثبت آثار ملی درآمد.
مسیرهای دسترسی به کلیسای شمعون غیور شیراز
برای دسترسی به کلیسای شمعون غیور شیراز، باید خود را به خیابان نوبهار شیراز برسانید. میتوانید از تاکسیهایی که به سمت خیابان زند میروند، استفاده کنید. همچنین با استفاده از مترو در ایستگاه زندیه پیاده شده و خود را به خیابان زندیه رسانده و از آنجا به سمت کوچه نوبهار حرکت کنید و یا به وسیله اتوبوسهای به سمت خیابان زند، با کمی پیاده روی به این مکان برسید.
در صورتی که روزی تصمیم به بازدید از این مکان تاریخی را گرفتید، میتوانید در بهترین هتلهای نزدیک به این مکان اقامت کنید:
هتل زندیه شیراز: این هتل در فاصله 2/7 کیلومتری و بازه زمانی 7 دقیقهای از کلیسا قرار دارد.
هتل هما شیراز: این هتل در فاصله 2/1 کیلومتری و بازه زمانی 6 دقیقهای قرار دارد.
کوچه نوبهار شیراز، کوچه تمام ادیان
کوچه نوبهار شیراز، میزبان عبادتگاههایی برای تمام ادیان است. فرقی نمیکند مسیحی هستید یا ارمنی، یهودی، آشوری یا حتی مسلمان. چرا که ارتباط و آشتی ادیان را در کنار هم از بناهایی همچون دارالقرآن، آتشکده، کنیسه و کلیسا به چشم خواهید دید. جمعی از مکانهای مذهبی که حکایتهای دور و دراز تاریخی به دنبال دارند همراه با پیروان ادیان مختلف در این کوچه گرد هم آمدند و آزادانه به انجام مراسم دینی خود میپردازند.