فارس

 

راهنمای سفر به استان فارس

همه ما با شنیدن نام استان فارس، سریع به یاد شیراز و شعر معروف «خوشا شیراز» می‌افتیم؛ غافل از این‌که فارس، چهارمین استان پهناور کشور است و شامل شهرهای ارسنجان، فسا، مرودشت، کازرون، جهرم، فیروزآباد، لارستان و ... است که هر کدامشان گنجینه‌ای از جاذبه‌های طبیعی و گردشگری را در خود جای دادند؛ پس اگر دوست دارید یک سفر رویایی به شهرهای استان فارس را تجربه کنید و به سفری بروید که تا مدت‌ها بتوانید خاطرات تمام نشدنی‌اش را مرور کنید؛ چمدان‌تان را ببندید و نقشه استان فارس را بردارید و با ما به فارس و شیراز دلگشا بیایید.

 

نقشه راهنمای سفر به استان فارس

 

استان فارس کجاست؟

این استان در بخش‌های جنوبی ایران قرار گرفته است و همان‌طور که گفتیم از نظر مساحت چهارمین استان ایران است و مرکز آن شیراز است. این استان از شمال با اصفهان و یزد، از سمت جنوب با استان هرمزگان، از سمت غرب با استان‌های بوشهر و کهگیلویه و بویر احمد و از سمت شرق با استان کرمان همسایه است.

اگر بخواهیم فارس را از نظر تاریخی بررسی کنیم تقریبا باید یکی دو کتاب کامل را مرور کنیم؛ اما به طور خلاصه اگر بخواهیم نگاهی به تاریخ بیندازیم؛ باید بگوییم که قدمت پارس یا فارس به دوران ایلامی‌ها برمی‌گردد؛ قبایل پارسی در آن دوران به شش طایفه شهرنشین و چهار طایفه چادرنشین تقسیم بندی می‌شدند؛ یکی از طایفه‌های مهم شهرنشین پاسارگادیان بودند که بعدها اسم خودشان را در تاریخ ایران، با پایه ریزی حکومت هخامنشی، برای همیشه جاودانه کردند.

پادشاهی هخامنشی از حدود 550 سال قبل از میلاد تا حدود 330 سال قبل از میلاد بر بخش بزرگی از دنیا حکومت می‌کرد؛ که خوب طومار این امپراطوری شکوهمند توسط جناب اسکند مقدونی پیچیده شد؛ استان فارس در زمان سلوکیان و اشکانیان خیلی بی سر و صدا به حیات خودش ادامه داد؛ بعد از اسلام هم فارس چند باری بین خلفای مختلف دست به دست شد و  روزگار چرخید و چرخید تا نوبت به کریم خان زند یا همان وکیل الرعایا رسید و دوباره استان فارس و به خصوص شیراز مورد توجه قرار گرفت؛ پس از کریم‌خان نوبت به قاجارها رسید و کمی بعد و در دوران پهلوی دوم فارس به عنوان مرکز فرهنگی کشور، میزبان جشن‌ها و کارناوال‌های بسیاری شد؛ با پیروزی انقلاب، فارس همچنان هویت فرهنگی خودش را حفظ کرد و امروز به عنوان یکی از قطب‌های اصلی گردشگری و فرهنگی کشور نقش مهمی در توسعه صنعت توریست ایفا می‌کند.

 

تاریخچه استان فارس

 

آب و هوای استان فارس و بهترین زمان سفر به این استان

فارس به خاطر گسترده بودن جغرافیایش، دارای سه نوع آب و هوا است؛ بخش شمال و شمال غرب استان، کوهستانی است و به همین دلیل تابستان‌های مطبوع و زمستان‌های سردی دارد؛ بخش‌های جنوبی استان هم به دلیل نزدیکی به جنوب ایران و دشت‌های این منطقه، تابستان‌های گرم و زمستان‌های سرد و خشکی دارند؛ قسمت‌های مرکزی اما آب و هوای متعادل‌تری دارند و از گرمای سوزان و زمستان‌های خیلی سرد خبری نیست؛ با توجه به این شرایط اقلیمی، به نظر می‌رسد باید از سفر به استان فارس در زمستان و تابستان خودداری کنیم؛ اگر دوست دارید سفرتان با خاطره بوی گل‌ها و جشنواره‌های مختلف رنگ جدیدی بگیرد؛ پیشنهاد ما به شما این است که، در بهار و به خصوص اردیبهشت، عازم مسافرت به استان فارس این بهشت زمینی شوید. اگر اهل مسافرت های لوکس و لاکچری هستید، اقامت در هتل پرسپولیس شیراز می تواند گزینه بسیار مناسبی برای شما باشد.

 

هشت جاذبه گردشگری در شهرهای استان فارس که نباید از دست بدهید

1.    دریاچه مهارلو: این دریاچه زیبا در نزدیکی روستای مهارلو واقع شده است و یکی از جاذبه‌های طبیعی استان فارس است؛ اگر در آغاز فصل سرما عازم این دریاچه بشوید می‌توانید یک ملاقات جانانه با پرندگان مهاجری مثل فلامینگوها داشته باشید.

 

دریاچه زیبای مهارلو در استان فارس


2.    تنگ بستانک: به بهشت گمشده ایران خوش آمدید؛ تنگ بستانک در منطقه کامفیروز واقع شده است و با روستاهای زیبای اطرافش، چشم انداز بی نظیر صخره‌ها و آبشارهای کوچک و بزرگش از هر مسافر و طبیعت‌گردی دلبری می‌کند؛ اگر قصد یک سفر فشرده را دارید به دلیل مسیر یکسان، به راحتی می‌توانید پس از بازدید از تنگ بستانک به سراغ پاسارگاد و نقش رستم بروید و یا از آبشار میگون هم دیدن کنید.
3.    تخت جمشید: مگر می‌شود تا فارس رفت و محو تماشای شکوه هخامنشیان نشد؟ اگر دوست دارید در حال و هوای دوران کهن ایران زمین غرق بشوید و یک روز سراسر تاریخی و جذاب را برای خودتان رقم بزنید؛ بهتر است عازم مرودشت بشوید و سری به دنیای باستان بزنید.
4.    باغ ارم: شیراز پایتخت باغ‌های ایران است؛ اما یک باغ بزرگ وجود دارد که در همه کارت پستال‌های مربوط به شیراز دیده می‌شود؛ این باغ جایی نیست جز باغ ارم شیراز؛ یک باغ با صفا با انواع و اقسام گل‌ها و البته یک عمارت دیدنی و بی نظیر که جان می‌دهد به ستون‌هایش تکیه بدهید و با نمای حوض مقابلش چند عکس زیبا شکار کنید؛ اگر از گشت و گذار در باغ لذت بردید و دوست داشتید باز هم شاهد این مناظر زیبا باشید بد نیست سری به باغ دلگشا بزنید و خودتان را به یک فالوده شیرازی دلچسب مهمان کنید.
5.    مسجد نصیرالملک: مسجد نصیرالملک یا مسجد صورتی یکی از جاذبه‌های توریستی شیراز است که هر ساله مشتاقان هنر و معماری ایرانی را به این استان می‌کشاند؛ علت نام‌گذاری این مسجد به نام مسجد صورتی، بازتاب رنگ شیشه‌ پنجره‌ها روی سطح سنگی مسجد است که منظره‌ای جذاب به وجود می‌آورد؛ اگر می‌خواهید از تمام زیبایی‌های این مسجد دیدن کنید و رقص نور روی شیشه‌ها را تمام و کمال مشاهده کنید؛ پیشنهاد می‌کنیم هنگام ظهر به دیدن این مسجد بروید.
6.    آرامگاه حافظ و سعدی: مگر می‌شود به شیراز برویم و فال حافظ نگیریم؟ یا کمی با سعدی و اشعارش خلوت نکنیم؟  امکان ندارد! مقبره حافظ با آن معماری جالب و البته صفای مقبره سعدی بزرگ چیزی نیست که بتوانیم به راحتی از دیدنش صرف نظر کنیم؛ پیشنهاد ما  این است حتما روز اول سفر یکی از بهترین هتل های شیراز را رزرو کنید و به سراغ این دو شاعر ارزشمند بروید و روحتان را تازه کنید.

 

آرامگاه حافظ در استان فارس


7.    خانه زینت الملوک قوامی: این خانه همان‌طور که از نامش پیدا است متعلق به زینت الملوک قوامی بوده است و در طی سال‌های 1290 تا 1302 ساخته شده است؛ اگر دوست دارید لا به لای یک خانه با معماری قدیمی قدم بزنید؛ ساعت‌ها با یک سقف چوبی نقاشی شده زیبا سرگرم بشوید و البته به یک موزه مومی جذاب سری بزنید؛ بهتر است برای دیدن خانه زینت‌الملوک برنامه ریزی کنید.
8.     تنگه تیزاب: در شمال غرب شیراز و در نزدیکی شهرستان سپیدان، تنگه تیزاب واقع شده است؛ اگر تابستان گذرتان به تنگه تیزاب بیفتد با هوایی دل‌پذیر و خنک مواجه می‌شوید؛ چشم انداز تنگ تیزاب با وجود رودخانه و درختان بادام و بلوط و بید، دست کمی از یک تابلوی نقاشی ندارد.

معروف ترین سوغاتی‌ های استان فارس

نان یوخه: نان یوخه از خوشمزه‌های شیراز است؛ که از رول کردن خمیر نان به همراه پودر پسته و پودر دارچین تهیه می‌شود؛ اگر می‌خواهید یوخه را به عنوان سوغات به شهرتان بیاورید؛ بهتر است حسابی مراقب باشید چرا که  این شیرینی خوشمزه خیلی سریع خرد می‌شود.
عرقیات: بهارنارنج، نسترن، گلاب و هزار و یک گیاه دارویی و عرقیات مختلف، از سوغات‌های استان فارس هستند که تا مدت‌ها عطر باغ‌های فارس را در خانه‌تان زنده می‌کنند.
صنایع دستی: خاتم‌کاری، سفالگری، معرق‌کاری، ظروف و اشیای نقره، منبت کاری، قلم زنی و ... از صنایع دستی استان فارس هستند؛ اگر به دنبال یک سوغات ماندگار هستید؛ بد نیست از میان صنایع دستی پرشمار این استان یکی را به عنوان یادگار با خود به خانه بیاورید.

 

محبوب ترین غذاهای استان فارس که حتما باید امتحان کنید

مسقطی: یک حلوای خوشمزه که از ترکیب آب و نشاسته و شکر تهیه می‌شود؛ مسقطی‌ها با آنواع مغزی‌جات مثل بادام و پسته تزیین می‌شوند و در انواع مسقطی زعفرانی، مسقطی گل محمدی و ... عرضه می‌شوند.

فالوده شیرازی: تجربه نوش جان کردن رشته‌های خوشمزه فالوده با عطر عرقیات تازه و لیموی شیرازی، آن هم وسط یک باغ بزرگ پر از گل، تجربه‌ای نیست که به راحتی از آن صرف نظر کنیم. پس قبل از سفر بد نیست آدرس چند فالوده فروشی معروف استان فارس را بیابید.
 قورمه به: یک غذای شیرین شیرازی که از مخلوط گوشت و به و شکر تهیه می‌شود و از خوراکی‌های محبوب این استان است.

دو پیازه آلوی شیرازی: فست فود سنتی فارس؛ اگر دنبال یک غذای سالم هستید که سریع آماده بشود؛ بهتر است به سراغ دو پیازه آلو بروید؛ سیب زمنی، آلو، پیاز و رب و ادویه ازمواد اصلی تشکیل دهنده این غذای خوشمزه هستند.

شیرازی پلو: از اسمش پیدا است که فقط باید در شیراز به سراغش برویم؛ این غذای هیجان انگیز از ترکیب برنج، مرغ، بادمجان و ماست و کلی مخلفات دیگر تهیه می‌شود و آن چنان خوش رنگ و لعاب است که با یک بار امتحان، حتما مشتری‌اش می‌شوید.


فارس یا پارس تو را می‌خواند
استان فارس، یکی از استان‌هایی است که در تقویم روزی را به مرکز آن اختصاص دادند؛ اما شاید نام‌گذاری یک روز به نام شیراز کمترین کاری است که می‌توانیم در برابر این شهر و استان زیبا انجام بدهیم؛ استانی  که سخاوتمدانه طبیعت بی نظیرش را به مسافران پیشکش می‌کند؛ در باغ‌های خرم از مسافران پذیرایی می‌کند؛ و البته اهل  فرهنگ و ادب را در دامان خود رشد می‌دهد؛ مسافرت به استان فارس نه فقط سفر به یک استان معمولی ؛ بلکه سفری به دل تاریخ، تمدن و فرهنگ غنی ایران است.


ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

لطفا منتظر بمانید ...