رَهی نو

جاذبه های گردشگری الیگودرز

لیست دیدنی های الیگودرز

الیگودرز از شهرستان‌های استان لرستان، واقع در غرب کشورمان ایران است و قدمتی ٧٠٠ ساله دارد که اهالی‌اش به زبان لری بختیاری سخن می‌گویند. این شهر در دل کوه‌های زاگرس قرار گرفته و آب‌وهوای آن بی‌نظیر و ناب است. همچنین طبیعت منحصر‌به‌فردی دارد که هرگز دلتان نمی‌خواهد به شهر خود بازگردید. اگر علاقه‌مند هستید با جاذبه‌های گردشگری آن آشنا شوید، این مطلب از رهی نو را از دست ندهید.

 

معرفی مکان‌های دیدنی و جاذبه‌های گردشگری الیگودرز

اگر قصد سفر به این شهر و بازدید از جاذبه‌های گردشگری الیگودرز را دارید، پیشنهاد ما این است که در بهار و پاییز به اینجا سفر کنید. همچنین خوب است بدانید، فاصله این شهر تا تهران ۳۹۹ کیلومتر بوده و به ‌وسیله قطار یا اتوبوس می‌توانید می‌توانید به اینجا سفر کنید.

جاذبه‌های گردشگری الیگودرز

بهترین دیدنی‌های الیگودرز

در ادامه، بهترین جاذبه‌های گردشگری الیگودرز را برای شما معرفی می‌کنیم تا اگر قصد سفر به این منطقه را دارید، از این مکان‌ها دیدن فرمایید.

 

امامزاده محمد بن حسن

یکی از جاهای دیدنی الیگودرز، بارگاه امامزاده محمد بن حسن، واقع در 130 کیلومتری الیگودرز و در جنوب شرقی استان لرستان است. جاده منتهی به آن خاکی و کوهستانی است و تنها بخشی از آن آسفالت شده است. این امام زاده در یک زمین نسبتاً مسطح قرار دارد که دور تا دور آن را کوه‌ها و درختان بلوط فراگرفته است. در عین حال، عده زیادی از مردم به قصد شفا گرفتن به این امام زاده مراجعه می‌کنند.

 

کوه تمندر

رشته کوه تمندر واقع در نواحی بربرو و زلقی در شهرستان الیگودرز است که شامل 4 رشته کوه شمالی، جنوبی، خاوری و مرکزی است. بخش شمالی آن دو قله به نام‌های ازنا و دره سر دارد که ارتفاعی معادل 3200 و 3500 متر دارند. بخش مرکزی 6 قله دارد که ارتفاع همه قله‌های آن بیش از 3500 متر است. رشته شمالی تمندر نیز دو قله به نام‌های فرسش و جنوبی دارد که در حدود 3500 متر ارتفاع دارند. اما در رشته کوه جنوبی، در انتهای باختری خط‌الرأس آن، قله مخروبه قلعه دختر قرار دارد. تمندر از بهترین مکان‌های مناسب شکار به حساب می‌آید.

این رشته کوه‌های به هم پیوسته، علاوه بر کانونی برای توسعه کوه‌نوردی، در زمستان‌ها و هنگام بارش برف، به مکانی برای ورزش اسکی تبدیل می‌شود. چشمه‌ای به نام سراب غار نیز از دل کوه‌های تمندر بیرون می‌آید و آب فراوانی هم دارد، اما امروزه غار بسته شده و جهت پرورش ماهی از چشمه استفاده می‌شود.

 

شیرهای سنگی

در گذشته‌های دور و شاید در همین تاریخ معاصر، برای گرامی داشت نام مردان دلاور ایل بختیاری، رسمی وجود داشت مبنی بر تراشیدن شیر سنگی با اندازه‌های متفاوت که خود دارای قوانین و مقرراتی خاصی بوده است. برای مثال، فردی که بر سر مزارش برد شیر نصب می‌شود، باید بیش از 40 سال سن داشته باشد؛ چرا که در قوم بختیاری مرد بالای 40 را مرد کامل می‌دانند. همچنین باید خصلت‌هایی همچون کدخدا بودن، کلانتر بودن، بزرگ‌منشی، مهمان‌نوازی، جنگاوری و... داشته باشد و از اخلاق خوب و ایمان راسخ برخوردار باشد تا مجسمه شیر بر سر مزارش قرار بگیرد.

 

 

در گذشته، معروف‌ترین سازنده برد شیر یا همان شیر سنگی در الیگودرز، میرزا محمد افروغ بود که در حال حاضر نیز وارث‌های وی همچنان به ساخت شیر سنگی مشغول‌اند. شیرهای سنگی در الیگودرز به حالت پراکنده قرار دارند و به ‌خاطر بی‌توجهی‌ها، در حال از بین رفتن هستند. البته میراث ‌فرهنگی برای حفاظت از این اثر ملی، گام‌هایی برداشته است، از جمله اینکه معروف‌ترین شیر سنگی را برای حفاظت و بازدید عمومی، به موزه منتقل کرده است.

 

آبشار چکان

آبشار چکان، واقع در جنوب شرقی استان لرستان در دامنه کوه‌های زاگرس، واقع در شهرستان الیگودرز است که نزدیک دره چکان و روستاهای حسن‌آباد و دهقادی قرار دارد. آب آبشار، در نهایت به چشمه داسار متصل شده و رودخانه چکان را به آب دهقادی وصل می‌کند و در آخر وارد رود دز می‌شود. آبشار چکان از غاری مشرف به زمین کشاورزی چکان بیرون می‌زند و فورانی بیش از 10 متر دارد. در اطراف آبشار، بخش وسیعی از درختان بلوط و گردو پوشانده شده و کوهستان اطراف آبشار نیز مملو از حیواناتی همچون بلبل، کبک، خرس، پلنگ، گرگ و گراز است.

 

دریاچه گهر

دریاچه گهر با داشتن موقعیتی کوهستانی و مشرف به دشت لاله‌های واژگون، به نگین زاگرس شهرت دارد و هرساله عده زیادی از گردشگران را جذب خود می‌کند. دریاچه از دو بخش گهر بزرگ یا کله گهر و گهر کوچک یا کره گهر تشکیل شده است. عمق گهر بزرگ در عمیق‌ترین حالت به حدود 30 متر می‌رسد و وسعتی معادل 400 تا 800 متر دارد. سرچشمه بخش بزرگ دریاچه از چشمه‌های کوهستانی و سرچشمه بخش گهر کوچک نیز از رودخانه تاپاله است.

دریاچه گهر الیگودرز

 

دریاچه گهر دارای آب شیرین دائمی بوده و در یک منطقه حفاظت شده، در سمت غربی اشترانکوه و جنوب تنگه تاپاله و گردنه پنبه کال و بخش شرقی کوه سرسبز واقع شده است. ارتفاع دریاچه از سطح دریا چیزی در حدود 2360 متر است و زمین‌شناسان احتمال می‌دهند این دریاچه به ‌خاطر وقوع یک زلزله بزرگ تشکیل شده باشد، چرا که دقیقاً روی گسل اصلی رشته‌کوه زاگرس واقع شده است.

 

منطقه قالی کوه یا غالیه کوه

وسعت این منطقه در حدود 113654 متر است که در پایین‌ترین قسمت، به رودخانه زالکی و در بالاترین قسمت به کوه کازینستان می‌رسد. قله کازینستان بلندترین قله منطقه پس از اشترانکوه است که ارتفاعی معادل 4028 متر دارد و حتی در تابستان نیز از برف پوشیده شده است. منطقه قالی کوه در سال 1385 توسط سازمان محیط‌زیست، به‌ عنوان منطقه شکار ممنوع ثبت گردیده است. در دل این رشته‌کوه، غار باستانی و غار بزنوید وجود دارد که از جاذبه‌‌های گردشگری الیگودرز به حساب می‌آید. این منطقه از بخش شمال غربی به سراب کیگوران، از سمت شرق به روستای کیزاندره و از جنوب شرق به آبشار آب سفید منتهی می‌شود. اما در بخش شمالی این رشته‌کوه، دشت لاله‌های واژگون که بزرگترین دشت لاله در جهان است، واقع شده است. دره دام، زیباترین دره غالیه کوه است که در آن حیواناتی مانند خرس و سایر حیوانات وحشی وجود دارند و مسیرهایش تا حدی صعب‌العبور است.

 

از جاذبه‌های دیگر منطقه قالی کوه، درخت سرو کوهی یا به زبان محلی اوورس است که به شکل بسیار زیبایی درون سنگ‌ها و صخره‌ها رشد می‌کند. مردم محلی معتقدند هنگامی که درخت پیر شده باشد، توسط صاعقه آتش می‌گیرد و به نوعی خودسوزی می‌کند تا درختان جوان‌تر جایگزین آن شوند. در کل، این منطقه به علت گونه‌های جانوری فراوان و گیاهان خاص و کمتر دیده شده، مورد استقبال بسیاری از گردشگران قرار می‌گیرد؛ از طرفی قله آن نیز، محلی مناسب برای کوه‌نوردی است.

 

دشت لاله‌های واژگون الیگودرز

از دیگر مکان‌های دیدنی الیگودرز، دشت لاله‌های واژگون، بزرگترین دشت در نوع خودش در جهان است. لاله‌های واژگون نوعی خاص از لاله و جزو گیاهان نادر محسوب می‌شوند که توجه و مراقبت فراوانی می‌خواهد. هرساله، در فاصله زمانی آخر فروردین تا اوایل اردیبهشت، زمانی که برف‌های زمستانی آب شده باشد، می‌توانید به دشت لاله‌های واژگون واقع در 35 کیلومتری جنوب غربی الیگودرز بروید و از لذت تماشای این طبیعت زیبا بهره‌مند شوید.

 

وسعت دشت به طور کلی بیش از 2900 هکتار است و ارتفاع لاله‌های آن به بیش از 129 سانتی‌متر می‌رسد؛ لاله‌هایی که با نام‌های سوسن چراغ و اشک مریم نیز شناخته می‌شوند. توجه داشته باشید که برای حفاظت از این گونه کمیاب لاله، باید از چیدن آن‌ها خودداری کنید.

دشت لاله‌های واژگون الیگودرز

آبشار برنجه

آبشار برنجه، در 90 کیلومتری شهرستان الیگودرز، در بخش غربی روستای پیر امام و بر بلندای کوه برنجه با ارتفاع 3500 متر واقع شده است. پس از عبور از جنگل‌های زاگرس و رسیدن به صخره‌های سیاه کوه، آبشار برنجه خودنمایی می‌کند. این آبشار از بزرگترین و زیباترین آبشارهای پلکانی ایران محسوب می‌شود که اولین قسمت آن از بالای صخره‌های زاگرس به پایین می‌ریزد و بخش‌های بعدی نیز از سنگ‌های دیگر به سمت پایین سرازیر می‌شوند. منطقه صعب‌العبور برنجه موجب شده تا ارتفاع دقیقی برای آبشار تخمین زده نشود و اعداد مختلفی، از 200 متر تا 800 متر، برای آن ذکر شود.

 

آتشکده کیورز امیرآباد

تپه یا آتشکده کیورز امیرآباد از بناهای به جا مانده از دوران پس از اسلام است که در روستای کیورز امیرآباد، در شهرستان الیگودرز واقع شده است. این بنای تاریخی و ارزشمند، در پنجم آذر سال 1380، با شماره 4356 به ‌عنوان آثار ملی به ثبت رسیده است.

 

آبشار وارگ

این آبشار در روستایی به همین نام واقع شده و جزو زیباترین جاذبه‌‌های گردشگری الیگودرز محسوب می‌شود. آب فراوان این آبشار از صخره سنگی سرچشمه گرفته و اولین آبشار به وجود می‌آید؛ سپس، در فاصله 15 متری از دومین صخره نیز به پایین می‌ریزد و دومین آبشار پدید می‌آید و سرانجام به رودبار می‌ریزد. می‌توان گفت آبشار در منطقه‌ای صعب‌العبور واقع شده و ارتفاع آن به حدود 57 متر می‌رسد و عرضی برابر با 50 متر دارد.

 

در این مقاله، تعدادی از جاذبه‌های گردشگری الیگودرز را برایتان معرفی کردیم که هر ساله مقصد گردشگران زیادی است. توجه داشته باشید که شرط به جا ماندن این مناطق زیبا، حفاظت از آن‌ها است. در انتها برایمان بنویسید شما از کدام ‌یک از این جاذبه‌ها دیدن کرده‌اید و به نظرتان زیباترین جاذبه الیگودرز کدام است؟


ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

لطفا منتظر بمانید ...